CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" | LÁSLÓ BORBÉLY, CONSILIER DE STAT: "Sper ca săptămâna viitoare să avem în Guvern o strategie a economiei circulare"

A.I.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 16 septembrie 2022

Laszlo Borbely

Laszlo Borbely

Este posibil ca săptămâna viitoare să existe în Guvern o strategie a economiei circulare, a afirmat Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Domnia sa a spus: "Iată că finalizăm strategia economiei circulare a României. Am parcurs un drum lung, început în 2017 de o fundaţie din Cluj iar noi, împreună cu Ministerul Mediului am devenit parteneri, după aceea cu Ministerul Economiei. Şi, împreună cu aceste ministere, suntem pe ultima sută de metri şi sper ca săptămâna viitoare să avem în Guvern o strategie a economiei circulare. Dar greul abia de acum începe, pentru că avem obligaţia conform PNRR-ului să avem un plan de acţiune, până în septembrie anul viitor".

Laszlo Borbely a adăugat: "Cred că este foarte important să existe o coordonare la nivelul centrului Guvernului. Noi în departament avem nuclee, avem oameni pregătiţi, experţi (...) sunt 92 de oameni din diferite instituţii cu care am lucrat când am făcut strategia şi planul de acţiune. Aceştia sunt primii, dar vă anunţ că acum, la sfârşitul lunii septembrie, termină cursul post-universitar 160 de colegi din administraţia publică centrală, care vor fi primii experţi în dezvoltare durabilă. Şi avem ambiţia şi obligaţia ca prin PNRR - printr-un centru de excelenţă pe care-l vom finaliza (...) vom propune să avem acest centru de excelenţă începând din 2024, care va da studii, analize, expertiză - să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până la sfârşitul anului 2026. Este foarte important, pentru că educaţia este de bază. Iar asta este o altă componentă unde am fost şi sper că vom fi foarte activi - învăţământul dual. Avem o creştere destul de spectaculoasă faţă de 2012, momentul în care am pornit, dar este loc de mai bine".

În opinia sa, cu toate că la nivelul Uniunii Europene există un plan al tranziţiei către o economie verde, implementarea sa efectivă depinde de posibilităţile fiecărei ţări.

"S-a discutat foarte mult despre decarbonizarea României. În 2011, când doamna Connie Hedegaard era comisar (n.r. Comisar European pentru Acţiuni Climatice), iar eu eram ministru al mediului, încerca să ne convingă pe noi şi pe polonezi să acceptăm 30% (n.r. reducere a emisiilor de carbon). Acum este vorba despre programul Fit for 55 (n.r. Planul UE pentru o tranziţie verde, ce prevede reducerea emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030). Oare suntem pregătiţi, în condiţiile în care avem acest război lângă noi şi, din păcate, este foarte dificil să faci strategii când nu ştii ce se va întâmpla mâine, poimâine. Deci, în ceea ce priveşte decarbonizarea cred că este vorba despre posibiltăţile fiecărei ţări, despre cât putem să ne asumăm. Va trebuie să discutăm la nivelul Uniunii Europene", a spus Laszlo Borbely.

Conform Consilierului de Stat, ţara noastră poate să devină o putere regională în ceea ce priveşte producţia energiei verzi, dar pentru aste este nevoie de investitori. "Doamna Ursula von der Leyen a făcut un anunţ foarte important în legătură cu hidrogenul. A spus că se va înfiinţa o bancă, cu trei miliarde de euro, o producţie de zece milioane de tone, până în 2030. Noi trebuie să fim activi şi suntem. Am discutat mult cu colegii de la Ministerul Energiei, este în pregătire o strategie şi cred că putem fi un centru regional. Evident, ca să putem fi într-adevăr o putere regională trebuie să vină investitori", a punctat Laszlo Borbely.

Pe de altă parte, domnia sa a punctat că, chiar dacă ţara noastră acordă o subvenţie de 10.000 de euro cetăţenilor care cumpără maşini electrice, suntem deficitari în ceea ce priveşte staţiile de încărcare. "Sper că în curând vom avea circa 12.000 de staţii de încărcare. Dar trebuie să ne grăbim şi să punem cap la cap acele piese care ţin şi de infrastructură de înverzire", a adăugat Consilierul de Stat.

De asemenea, Laszlo Borbely a afirmat că ţara noastră va avea un Cod al Sustenabilităţii pe modelul german.

"Codul a fost realizat, este nevoie numai de o aprobare finală la nivelul Comisiei. Noi am avut mai multe întâlniri cu companiile, le-am cerut sprijinul, şi am avut surpriza plăcută că au înţeles că trebuie să ne ajutăm reciproc. Avem un chestionar pe care-l finalizăm, evident printr-un memorandum o să vină în faţa Guvernului şi cred că va fi o nouă dovadă că putem lucra împreună - Guvernul, societatea civilă şi mediul privat", a conchis Consilierului de Stat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Și comuniștii ziceau ca odată in

    viitor o sa ducem fantastic,  

    și acest tovarăș zice la fel,  

    epave jenante pe capul nostru.

    Romania are economie circulara - se invarte in cerc de zeci de ani, lucru pus in evidenta la Conferintele ziarului Bursa, de catre invitati care, altfel, sunt foarte prietenosi cu occidentul si cu tot ce se dicteaza de acolo.

    1. Corect (au sters postarile anterioare).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb